ENVI 5.1

2013 decemberében megjelent az ENVI 5.1-es változata, amely számos újdonságot tartalmaz a korábbi változatokhoz képest, a következőben csak néhány kiragadott példa olvasható az újításokról.

A program újabb szenzorok adatainak kezelésével, megjelenítésével frissült például: IRS ResourceSat-2, SSOT (FASat-Charlie), NigeriaSat-1/2, KOMPSAT-3, RASAT & Göktürk-2, NPP VIIRS, EDR NPP VIIRS.

Az 5.1 es verzió több adatformátumot meg tud nyitni például: HDF5, BMP,DTED és GIF fájlokat.

Emellett a programban új „eszközök” kerültek, mint például:

„Seamless Mosaic”  – georeferált képeket egyesít egy képpé, számos lehetőséget (varrat létrehozása, szélek lekerekítése, színkorrekció) kínál a program, aminek segítségével kiváló minőségű mozaikot lehet létrehozni.

„Region of Interest (ROI) Tool” ROI meghatározható: Geometria rajzolással (poligon, négyszög, ellipszis, polyline, pont), egy vagy több pixel kiválasztásával, határérték megadással, szomszédos pixelek segítségével, shape fájl importálásával.

„Spectral Profile and Spectral Library Viewer”- javítják az interaktív elemzést és a térképezési funkciókat.

A felhasználói felületen is vannak olyan újdonságok, amelyek egyszerűsítik a program kezelését: a „Spectral Library Viewer” és a „Select Coordinate System” ablak kiegészült egy keresőmezővel.

A „Spectral Library” is frissült, több mint 6500 új spektrum érhető el az ASTER Spectral Library Version 2-ból a USGS Digital Spectral Library 6-ból a Johns Hopkins University-és a NASA Jet Propulsion Laboratory adataiból.

A Word Data menüpontból mintafájlok érhetők el: shape fájlok (világ repülőterei, partvonalak, országhatárok, tavak, szigetek, folyók, kikötők, utak), GMTED2010, global DEM és domborzat árnyékolt képek.

Forrás és még több információ