Maxar HD technológia az éleslátásért

A HD (High-Definition) technológia az űrfelvételeken található objektumok tisztán láthatóságát növeli. Az objektumok szélei élesebbek, a részletek jobban kivehetők lesznek. A módszer előnye, hogy a pixelesség csökkentésével jobban interpretálhatók a felvételek, akár az emberi szem, akár számítógépes algoritmusok számára.
A technológia egy optimalizált újramintavételezési (resampling) folyamaton alapul. A matematikai modell segítségével az eredeti pixelméret megváltoztatható, hogy a felvételek információtartalma minél jobban értelmezhetővé váljon. Az így megváltoztatott felvételek felbontását mesterséges felbontásnak (synthetic resolution) nevezzük.
Felhasználás szempontjából a HD felvételek és mesterséges felbontás akkor ajánlott, ha nincs szükség további képfeldolgozó eljárás használatára, a fő cél minél gyorsabb feldolgozás után kisebb objektumok azonosítása a felszínen. Fontos megjegyezni, hogy a feldolgozott felvételeken ugyan az az információtartalom érhető el, ami az eredeti felbontással elérhető, viszont könnyebben és biztosabban azonosítható. (1. kép)

1. kép
1. kép A felvétel a 30 cm eredeti felbontás és a HD 15 cm mesterséges felbontás különbségeit mutatja. Forrás :https://blog.maxar.com/

Az objektumok azonosításának találati arányát gépi tanulás (ML-Machine Learning) módszerekkel és az eredeti és mesterséges felbontású felvételek GeoHIVE felhasználók általi interpretálásával. Mindkét módszernél számottevően jobb volt találati arány HD felvételeknél.
A HD elérhető az alábbi felvételekhez: Core Content Strips (System-Ready, View-Ready & Map-Ready és Mosaic (Metro, Dynamic & Vivid) basemap-hez.

Forrás 1
Forrás 2