A SuperDove műholdak spektrális sávjai

Új genreációs PlanetScope monitoring keretein belül elérhetők a SuperDove műholdakra épülő PlanetScope Scene melynek egyik erőssége, hogy négy extra sávval megduplázták a spektrális sávok számát, így a műholdfelvételekről még több információ gyűjthető. A négy új sáv: Costal Blue, Green I, Yellow, Red edge. Gyakorlati alkalmazásban mind a négy sáv más-más területen hasznos.

A Costal Blue (partmenti kék) hasznos a tengerfenék vizsgálatokhoz, vízminőség és algavirágzás monitorozásához. Ezen kívül felhasználható aerosol részecskék, mint a füst és pára légköri megfigyelésére, és a sáv használatával lehetőség van a felszínborítás pontosabb osztályozására is.

A Green I (zöld I) alkalmas a növényzet egészségének és mennyiségének nyomon követesére, vagy pontosabb növényzet osztályozásra. (Gyakran a Yellow sávval együtt használva.)

A Yellow (sárga) sávval a zöld sávokkal együtt a növénytakarót lehet vizsgálni, de önmagában is hasznos felszínborítás osztályozásra, vizek üledéktartalmának elemzésére vizekben és partmenti területeken. Használatával észlelni lehet a vegetációs stresszt.

Végül a Red edge (vörös) is a vegetációs stressz korai felismerésében hasznos vastag lombozatú területeken. Használatával lehet a vizek nitrogén- és klorofill koncentrációját becsülni, vagy a víz zavarosságát és minőségét mérni.

Ábra a SuperDove műholdak sávkiosztásáról az előző generációs műholdhoz hasonlítva. Forrás: Planet

Az ábrán látható a Dove műholdak sávkiosztásának összehasonlítása az utolsó két generáció esetén. A sávkiosztás előnyeit, Sentinel sávkiosztáshoz hasonlítását és a PlanetScope Scene megjelenését a Planet explorer felületen egy webináron mutatják be a műholdfelvételek GIS integrációja mellett.

Forrás és további információk: https://content.planet.com/l/8-band