A határ két oldalán

Térképeken a domborzat mellett talán a határvonalak segítik legjobban a tájékozódást. Űrfelvételeket nézegetve, az országok közti határvonalak a legtöbb esetben nem határozhatók meg azonnal, azonban egyes esetekben látványos különbségek vannak a határ két oldalán. A Planet eheti Snapshots hírlevele ilyen határszakaszokat gyűjtött össze, amiből párat kiemeltünk és egy rövid játékra invitálunk mindenkit. A határ két oldalán lévő országot lehet megtippelni, néhány információ alapján.

Az első képünkön a Karib-térségbe utazunk, és egy kétarcú szigetet két országának eltérő erdőgazdálkodását figyelhetjük meg. Az egyik oldalán az erődirtás következményeként erózióval erősen érintett terület erős kontrasztot mutat az erdőkre vigyázó szomszéd „kertje” mellett.

PlanetScope • 2022. április 23. Forrás

A második felvétel Földünk legmagasabb pontját állítja középpontba. Melyik két ország határán járunk?

SkySat • 2022. március 29. Forrás

A harmadik felvétellel a sztyepp területre ereszkedünk le, egészen pontosan Közép-Ázsia száraz régióiba. A két ország mezőgazdaságát két eltérő vízfelhasználás jellemzi. A kontrasztból látszik, hogy ha nem csak az esővíztől függ a termelés, hanem komoly öntöző rendszerek is rendelkezésre állnak, akkor az arid területekből is termő területet lehet varázsolni, ha a magas népességszám miatt szükség van rá.

PlanetScope • 2022. június 29. Forrás

A negyedik határszakasz az egyik legismertebb határnak tekinthető, mely két országra osztja azt, aminek egynek kéne lennie. A két országban az élet mégis gyökeresen más.

PlanetScope • 2022. május 16. Forrás

Végül pedig egy népszerű turisztikai helyszínre, Latin-Amerika egyik hármas határára vetünk egy pillantást az Iguazu és Parana folyó torkolatánál.

PlanetScope • 2022. május 6. Forrás

Megoldás

Skysat felvételekről bővebben
PanetScope felvételekről bővebben